Cum fac lucrurile handmade

Genti handmade

Gentile impaslite manual sau fetru realizat manual din categoria genti handmade

La noi este cunoscut mai mult sub denumirea de pasla.

Se pune pe o masa folie cu bule, aceasta folie ajuta la masarea lanii.
Lana netoarsa se aseaza pe tiparul gentii ( tipar care este asezat pe folia cu bule).Tiparul trebuie sa fie mai mare decat geanta pe care vrei sa o obti, cam cu 1/4 mai mult.
Lana se pune pe tipar  in 3- 4 straturi, straturile fiind perpendiculare intre ele. Peste ultimul strat se aranjeaza modelul tot din lana.Este foarte placut, este ca si cum ai picta....dar de data aceasta pictezi cu lana.
Dupa ce ai terminat de aranjat lana faci un amestec de apa fierbinte si sapun de casa. Incepi sa stropesti lana dar cu atentie sa nu deranjezi modelul cel frumos :) Cand ai udat toata suprafata incepi sa masezi usor de la centru spre exterior.
Trebuie avut grija sa nu deranjati lana, pot sa ramana gauri.Sunt modele de saluri in care se fac gauri special si arata foarte frumos.Si  gentile se pot face cu gauri dar aceste genti trebuie sa fie in doua straturi.
Dupa ce s-a fixat cat de cat lana se ruleaza impreuna cu folia cu bule si se leaga foarte bine.
Sulul creat trebuie rulat incet, cu blandete la inceput timp de 15 min. Se desface, se verifica geanta se uda iar cu solutia de apa- sapun si se face iar sul de data asta se ruleaza prin apasare dar nu exagerat timp de 20 min sau 100 de rulari.
Se verifica geanta apucandu-se cu doua degete si tragndu-se usor de lana, daca aceasta se desprinde trebuie rulat iar.Se fac trei serii de rulari minim.Se ruleaza si se stropeste cu apa si sapun pana cand aceasta capata aspect de stofa - fetru.
Cand considerati ca este gata se baga geanta in apa fierbinte si se clateste cu grija pentru a nu-i creea cute nedorite, dupa aceea se baga in apa rece. Se repeta operatia asta de min 3 ori.

De multe ori impaslirea poate dura si 2 zile in functie de lana folosita si cate straturi am pus.Am pus o poza cu o geanta handmade realizata in felul acesta...nu am inca poza din procesul impasliri, dar dupa sarbatori ma voi ocupa de asta.
.Tehnica Nuno - este o alta tehnica, mult mai noua, descoperita in 1992.
Pana reusesc sa revin cu detalii despre aceasta tehnica puteti citi aici in ce consta aceasta tehnica http://en.wikipedia.org/wiki/Nuno_felting .

Pur si simplu sunt fascinata de lucrurile obtinute prin aceasta tehnica.